Ajatuksia varusteista

Ajattelin kirjoitella jotain ajatuksia viime talven vaelluksilla mukana olleista kamppeista.

Keittiö ja teltta

Keittiön virkaa toimittamaan, olen värkännyt keitinlaatikon bensakeittimelle. Pääasiassahan keitinlaatikkoa käytetään silloin kun halutaan kohtuullisen turvallisesti kokkailla teltassa ja samalla lämmittää telttaa/kuivailla varusteita. Telttana meillä oli talven reissuilla Bergans Wiglo LT4, johon 3-4 majoittujaa pitäisi sopia.

Helmikuun reissulle oli alunperin lähdössä kolme hiihtelijää, mutta kaksi pääsi starttaamaan. Eli vähän iso teltta kahdelle? No lisäksi kuitenkin kävi niin, että viimehetkillä pyöräytettiin reissun filosofia telttaöistä tupaöihin ja Bergansista luovuttiin. Hätävaraksi otimme mukaan MSR Twin Sisterin jossa taas ei paljoa ylimääräisiä kokkailla sisällä. Eli näin kevyen aasinsillan jälkeen, jätimme bensakeittimen autolle.

Bensakeittimen sijaan keittelimme sitten kaasulla. Kaverilla oli mukana Trangia ja perus retkikaasu (butaani/propaani) siihen, mutta itse pelasin varman päälle kaasun pakkaskeston suhteen ja otin mukaani Sievertin propaanipullon. No keittimenä minulla oli MSR Reactor, joka taas on kaasupullon päälle ruuvattava keitin. Nyt varmaan nokkelimmat pokkelimmat hoksaakin mikä voi tulla ongelmaksi.

Vaatejuttuja

Minulla oli mukana kahdet erilaiset kamppeet: Gore-tex -rytkyt siltä varalta, että keli äityy oikein inhottavaksi, vettä sataa ja tuulee niin jotta tukka pölisee. Toisena vaihtoehtona taas hengittävämpää Fjellun G-1000:sta. Hiihtelin koko reissun Fjellun kamppeilla (Greenland housut, Keb-takki) ja pärjäsin mainiosti. En ollut vahannut takkia tai housuja, mutta tuulet ja pakkaset pysyivät sen verran maltillisina, että ilmankin pärjäsin mainiosti. Luin joskus jostain porukasta jotka ahkion kanssa talviretkeillessä pyrkivät etenemään koko ajan niin hitaasti, ettei tule hiki. Minulla ei varmaan piisaa kalenterissa päivät niin hiljaiseen etenemiseen vaikka alla oli pelkästään merinovillakerrasto…

Tuosta Keb-takista sen verran, että ihan pätevä rotsi ja hyvä huppu, mutta erikoinen tuo materiaalivalinta osittain; tuon perinteisen G-1000 kankaan lisäksi siinä on tuommoista stretch-materiaalia joka jo muutaman päivän ahkion kiskomisen jälkeen otti osumaa (uusi takki siis lähtiessä). Ahkion valajat sen verran pyörivät ruhon ympärillä, että takki otti osumaa, en olis uskonu, mutta tuossahan tuo on…

Lopuksi…

Varusteita oli mukana ehkä liikaa, sillain varman päälle 😛 Monesti olen kyllä ollut sillä kannalla, että huolellisella suunnittelulla voidaan painosta ja turhista rojuista säästää aika tavalla, mutta tällä kertaa se suunnittelu vissiin ontui hieman kaikesta huolimatta; punnittiin nimittäin ahkiot kamoineen sitten etelämmässä ja minun ahkiossani oli noin 14kg enemmän rojua kuin kaverilla kokonaispainon ollessa 34 kg… Ilmankos välillä hapotti heikkoa 😛 Tulevaisuuden varustehankinnoissa pitää kyllä panostaa makuualustan valintaan. Mietin, että jokin seuraavista voisi olla hyvä makuualusta.

Tupavaelluksella turhaa oli ehkä:

  • kaksi termospulloa
  • hulluna ruokaa
  • limsaa (mutta kun hyvää, eli ei kuitenkaan lasketa?)
  • kahdet kuorivaatteet
  • jotain muutakin?

Ei kuitenkaan 10 litraa vettä kanisterissa niinkuin ensimmäisellä talvivaelluksella ikinä:D (eka päivä eli Kilpparilta Kuonjarille se silloin tuli täytenä mukana)

Ensi kerralla fiksummin, jookos?

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: